Iedere week een nieuwe wondere wereld

Dat heb je zo met zomers. Dan heb je zomaar opeens dringend behoefte aan een zonnepetje, een picknickdeken of een mini-koelbox. En dan is het óp naar de Tchibo. ‘Naar de Tchibo?’, denkt u nu. Dacht ik ook toen mijn buurvrouw Heike een keer vroeg of ik even meeging. ‘Naar dat rare zaakje in de Hauptstraße?’, heb ik er zelfs nog achteraan gemompeld. Tegenwoordig weet ik wel beter.

 

Ja, een beetje raar zaakje vond ik het in den beginne. De eerste keer dat ik er langs liep, puilde de etalage uit met fruitmesjes en groente-raspen, fietsbenodigdheden, badkameraccessoires en…pakken koffie, diagonaal gestapeld. En twee weken later waren het decoratieve kaarsen, dekbedovertrekken, vershouddozen en...pakken koffie, wederom diagonaal gestapeld, deze keer de andere kant op. Wist ik veel dat het aanbod elke week wisselt – behalve de koffie dan. Ik ging met Heike mee. Sindsdien ben ik helemaal óm. Ik ben 100% Tchibo-fan.

 

Iedere week een nieuwe wondere Tchibo-wereld, daar kan niemand omheen. Ik ben superfan en daarom permitteer ik het me om hier eens even heel ongegeneerd aandacht te besteden aan dit typisch Duitse fenomeen. Of beter gezegd: een fenomeen met een Duitse oorsprong. Want tegenwoordig zitten de Tchibo-zaakjes niet alleen in Duitsland, maar ook in een heleboel landen daaromheen. Het waren de heren Max Herz en zijn zakenpartner Carl Tchiling die in 1949 het Tchibo concern startten. Core business: verkoop van koffiebonen. In allerlei soorten en maten. Verklaart meteen de naam. De gebruiksartikelen kwamen later en bleken een bijzonder succesvolle aanvulling op de bonen. Nu zijn er meer dan 700 Tchibo-zaken in Duitsland, waarvan 500 met koffiebar. Supermarkten en detailzaken van enige omvang hebben meestal ook een eigen Tchibo-hoekje. De Tchibo webshop zit in de landelijke top-5 van hoogste bezoekersaantallen van online shops.

 

Heike sleept werkelijk alles van Tchibo vandaan. En ik volg die traditie al aardig. Ben ik in de Hauptstraße, dan ga ik bij Tchibo even een kop koffie halen, dat kun je er ook. En kijk ik ondertussen eens goed rond. Want Tchibo heeft altijd wel íets in de aanbieding, wat ik ook echt nodig hebt (heus!). En daar ga ik weer. Met een stappenteller, onderhemdjes (precies de juiste lange lengte), een bh (een huidkleurige voor onder mijn zomerbloesje), vliegenhorretjes voor schoonma. Hebbes! In het winterseizoen scoor ik sneeuwscheppen, warme mutsen en kerstkransen. Tchibo helpt mij met een efficiënte winkelgang.

 

Tchibo krijgt bij ons thuis vorige maand zomaar onverwachts een nieuwe dimensie. Al tien jaar lang hadden we cupjeskoffie die thuis bezorgd werd. Het was tijd voor een nieuw espressoapparaatje. Eentje met hele bonen werd het. En die bonen komen nu gewoon van de supermarkt. Van het Tchibo hoekje, wel te verstaan. Tchibo, zoals Tchibo ooit bedoeld was. En ben ik dan toch in de koffiehoek, dan neem ik meteen…een windlichtje mee, een paar sokken en die grappige bretels voor mijn kleine neefje. Enne, oh ja…ook nog een fotolijstje, teenslippers en vormpjes om ijsjes-op-een-stokje te maken. Bravo voor Tchibo!

[Verschenen in Duitsland Magazine 03/2014]