Sind Sie Sie oder du?

Vrij snel na onze verhuizing naar Duitsland liet mijn man mij een email zien afkomstig van een van zijn naaste collega’s. Lieber Han, las ik. Lieber Han? Ik was heel even diep geschokt. Of was het gewoon jaloezie op de ongewoon liefdevolle toon waarop mijn man werd aangesproken?

Ik vond het maar een klef sfeertje daar op zijn nieuwe kantoor. Ik wist nog niet dat Lieber in dit geval niet meer of minder betekent dan Beste. En dus volkomen op zijn plek was. Het klónk alleen een beetje overdreven in mijn Nederlandse oren.

Dat deed am Anfang ook al het ge-Sie. Duitsers houden van Sie. Sie, ons Nederlandse U, gebruiken ze te pas en te onpas. Voor de buurvrouw, die al twintig jaar de buurvrouw is, voor de tuinman en de jeugdige invalkracht in de supermarkt en ook voor de collega, met wie overigens het nodige lief en leed wordt gedeeld. Even terug naar mijn eerste tandartsbezoek in Duitsland. In volledige achterwaartse ligpositie wacht ik gelaten mijn lot af terwijl tandarts Herr Dr. Dietrich en zijn assistente Frau Schneider zich letterlijk en figuurlijk over mijn opengesperde mond buigen. Ik moet toegeven: hun conversatie was voor mij een welkome afleiding hoewel ik toch eigenlijk ook zeker wist dat-ie niet voor mijn oren bestemd was.

‘Was halten Sie davon, Frau Schneider, dass meine Frau mich beim Sportzentrum angemeldet hat, weil sie denkt, ich wäre zu dick. Soll ich das jetzt wirklich machen?’ Frau Schneider: ‚Ja, Herr Dietrich, das ist eine gute Idee. Vielleicht könnten Sie Ihre Frau einfach bitten, Sie zu begleiten?’ En dan de collega met het borreltje op die zonder waarschuwing plotsklaps overschakelt naar du. Ik voelde me vereerd in de wetenschap dat ik er een nieuwe vriend bij had. Dat zal best zo zijn, maar de volgende ochtend bleek die nieuwe vriend mij toch weer met Sie aan te spreken.

 

Met leeftijd heeft dit alles weinig te maken. Want merkwaardigerwijs is oma van boven de 80 voor de kleinkinderen gewoon du. Net zoals de Here Jezus dat is voor zijn volgelingen. Het heeft toch wel een half jaartje geduurd voordat het geheim tot me doordrong. Het líjkt wel stijf en formeel, maar dat ís het helemaal niet. De gevoelswaarde van het Sie voor de Duitser blijkt heel anders dan die van de U voor de Nederlander. Uiteindelijk is het gewoon een soort afspraak die je als natie met elkaar hebt gemaakt. Sie staat voor sociale afstand, neutraliteit en respect. Alleen voor mensen waar je een hele hechte band mee hebt, gebruik je du. Du betekent: ik steek mijn hand voor jou in het vuur. Wel inderdaad even met elkaar afstemmen: ‘Darf ich zu Ihrer Du-Gruppe beitreten?’ – Mag ik me bij jullie jij-groepje voegen?, of gewoon ‘Zullen we du-zen?’

 

Bij twijfel kun je een mengvorm gebruiken. Sie combineer je dan met de voornaam. Van mijn pianolerares mocht ik deze variant met haar praktizeren. ‘Ach Alicia, könnten Sie mir das noch mal vorspielen, bitte?’ Elegant alternatief, vindt U ook niet? Euh, sorry, ik bedoel, vind je ook niet?

 

[Verschenen in Duitsland Magazine 03/2011]